tisdag 12 oktober 2010

Belgisk India Pale Ale eller BIPA

Efter mycket beslutsångest och diskussioner fram och tillbaka så har vi odemokratiskt bestämt att vi kompromissar nästa recept. Backa-Niklas förespråkade en IPA medan Oskar och Landala-Niklas ville att vi skulle brygga en Belgisk Dubbel eller Trippel. Istället slår vi ihop de bästa av två världar och gör en BIPA.

Följande recept verkar vunnit mycket röster. Den ska tydligen påminna mycket om Flying Dogs - Raging Bitch som finns att prova på the Flying Barrel i Göteborg för ca: 380 kr/flaska. En inte helt billig fylla med andra ord. Bryggdag blir sannolikt lördag eller söndag v.42. Receptet kommer skalas ner till 19 l.














Recipe: Belgian IPA v1.0
Brewer: Brian
Asst Brewer: 
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (35.0) 

Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 5.25 gal 
Boil Size: 6.73 gal
Estimated OG: 1.078 SG
Estimated Color: 7.4 SRM
Estimated IBU: 86.9 IBU
Brewhouse Efficiency: 75.00 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU 
14.00 lb Pale Malt (2 Row) US (2.0 SRM) Grain 93.33 % 
1.00 lb Aromatic Malt (26.0 SRM) Grain 6.67 % 
1.00 oz Warrior [15.00 %] (60 min) Hops 43.5 IBU 
1.00 oz Amarillo [7.50 %] (15 min) Hops 10.8 IBU 
1.00 oz Columbus (Tomahawk) [14.00 %] (15 min) Hops 20.2 IBU 
1.00 oz Columbus (Tomahawk) [14.00 %] (5 min) Hops 8.1 IBU 
1.00 oz Amarillo [7.50 %] (5 min) Hops 4.3 IBU 
1.00 oz Amarillo [7.50 %] (0 min) Hops - 
1 Pkgs Belgian Strong Ale (Wyeast Labs #1388) [StYeast-Ale 


Mash Schedule: My Mash
Total Grain Weight: 15.00 lb
----------------------------
My Mash
Step Time Name Description Step Temp 
60 min Mash In Add 21.45 qt of water at 165.5 F 152.0 F

3 kommentarer:

  1. Odemokratiskt eller inte så är det helt ok med mig. Har vi någon uppskattad lagringstid på den här? För denna kan jag tänka mig mår bra av att stå ett bra tag i garderoben. :)

    SvaraRadera
  2. I och med att den är så humlig så bör den nog inte lagras allt för länge för då tappar den mycket arom. Folk som gjort den hävdar att den är drickbar redan efter 3 veckor.

    SvaraRadera
  3. Beställt alla ingredienser. Även passat på att köpa pH-stickor samt lite salter för att balansera det mjuka vattnet vi har i Göteborg.

    SvaraRadera